Bal House

Architect / Firm: Terry & Terry Architecture

Awards:    Year:    Entry Categories:

Share
Awards:    Year:    Entry Categories:
Architect/Firm

Terry & Terry Architecture

1073 Euclid Ave.
Berkeley California 94708

Architectural Firm

Terry & Terry Architecture

Builder

Timberline Construction
alex@terryandterryarchitecture.com

Project Location: 266 Santa Margarita Menlo Park, CA
Owner: Bal
Completion Date: 04/20/2011

This project is an addition to and remodel of an existing mid century ranch house. It was designed for a retired couple, who desired a single-story home with open, accessible space.

Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main space (kitchen, dining, and media area) to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house. The first volume is the bedroom wing, which is located on the west side of the house. The existing bedroom volume was extended toward the rear in the form of a wood tube to accommodate an additional bedroom. This bedroom volume opens out to the garden.

The second volume, which comprises the main space, houses the kitchen, dining and media areas. The east wood wall plane of the main space folds onto two concrete walls to form the main roof plane. The main space produces large transparent openings or voids that open out onto a deck at the rear garden. The main roof plane extends forward to form the carport roof near the front of the property. A garden concrete wall stretches out from the media room toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material in the main space. These two wood volumes: the “bedroom tube” and the “roof plane,” create a connection and openness to the garden by using transparency, clean minimal detail and simple materials.

The original structure, which houses the music room, two bedrooms and a bathroom, was retained and renovated. A new steel bay window seat was inserted at the front bedroom to replace a small existing window. The front entry porch was extended and rebuilt with hardwood decking connecting to the new driveway. The fireplace chimney was reconstructed and, along with the carport storage volume, was skinned with recycled epdm rubber. A new hallway/passage and wood skinned storage wall were designed into the core of the structure to connect or engage the new addition with the existing structure.

Ivan Terry
Santos Urrutia Structural Engineers Rodrigo Santos <rsantos@santosurrutia.com> 415-642-7722

SMITH, RANDLETT, FOULK & STOCK, INC. Civil Engineers 650-368-1137
Photography credit: Bruce Damonte Photography bruce@brucedamonte.com 415-845-6919

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *